10 Tips om beter om te gaan met stress op je werk

Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem. Het kan ervoor zorgen dat je minder productief bent, meer fouten maakt en zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. In deze blog geven we je enkele tips om beter om te gaan met stress op het werk.

  1. Maak een to-do lijst. Het maken van een to-do lijst kan je helpen om prioriteiten te stellen en overzicht te houden. Hierdoor weet je wat je moet doen en kun je efficiënter werken, wat stress kan verminderen.
  2. Neem pauzes. Pauzes nemen is essentieel voor het verminderen van stress. Probeer elk uur een korte pauze te nemen en ga even weg van je bureau. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of haal een kopje koffie.
  3. Praat met iemand. Als je stress ervaart op het werk, kan het helpen om hierover te praten met iemand. Dit kan een collega zijn of een vriend buiten het werk. Het bespreken van je problemen kan je helpen om oplossingen te vinden en stress te verminderen.
  4. Leer nee te zeggen. Als je te veel werk hebt en je taken niet meer goed kunt uitvoeren, is het belangrijk om nee te leren zeggen. Het kan lastig zijn om nee te zeggen tegen je collega’s of baas, maar soms is het noodzakelijk om jezelf te beschermen tegen te veel stress.
  5. Beweeg regelmatig. Regelmatig bewegen kan helpen om stress te verminderen. Dit kan simpel zijn, zoals een stukje wandelen of fietsen. Je hoeft niet per se naar de sportschool te gaan.
  6. Vermijd multitasken. Multitasken kan je productiviteit verminderen en stress verhogen. Probeer je te focussen op één taak tegelijk en maak deze af voordat je aan iets anders begint.
  7. Zoek steun bij je collega’s. Als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, kan het helpen om steun te zoeken bij je collega’s. Bespreek bijvoorbeeld hoe zij omgaan met stress of vraag om hulp bij het uitvoeren van taken.
  8. Plan je dag goed. Een goede planning kan helpen om stress te verminderen. Probeer je dag goed in te delen en je taken te plannen op momenten waarop je het meest productief bent.
  9. Vermijd te veel cafeïne. Te veel cafeïne kan je stressniveau verhogen. Probeer daarom niet te veel koffie of andere dranken met cafeïne te drinken.
  10. Zoek ontspanning buiten het werk. Ontspanning buiten het werk is essentieel om stress te verminderen. Plan bijvoorbeeld activiteiten na het werk die je ontspannen en waar je energie van krijgt.

Conclusie. Stress op het werk is een veelvoorkomend probleem, maar gelukkig zijn er manieren om hier beter mee om te gaan. Door bijvoorbeeld een to-do lijst te maken, pauzes te nemen en steun te zoeken bij je collega’s kun je stress verminderen en beter omgaan met de stress die je nog wel tegenkomt.